Звездопад в нощта срещу Гергьовден.Пикът на метеорния поток Ета Аквариди ще е

...
Звездопад в нощта срещу Гергьовден.Пикът на метеорния поток Ета Аквариди ще е
Коментари Харесай

Звездопад в нощта срещу Гергьовден

Звездопад в нощта против Гергьовден.

Пикът на метеорния поток Ета Аквариди ще е в нощта против 6 май.  Източникът му е Халеевата комета – когато Земята пресече орбиталния ѝ път, нейните парчета изгарят в атмосферата и оставят дълги следи. Астрономите чакат до 50 „ падащи звезди “ на час, оповестиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

„ Майското небе ще ви зарадва с „ метеоритен дъжд “ от съзвездието Водолей. От 19 април до 28 май 2024 година ще има поток от Ета Аквариди или майски Аквариди. Пикът на интензивността ще настъпи в нощта на 5 против 6 май. Според прогнозите на Международната метеорна организация се чакат до 50 астероида на час “, прецизират в планетариума. И означават, че така наречен необятен най-много на този поток ще се следи до 10 май, като броят на проблясъците в нощното небе по това време може да доближи до 30 и повече на час.

Метеорите могат да се следят надалеч от градските светлини с невъоръжено око, при изискване че времето е безоблачно. Астрономите поучават да се употребява Летният триъгълник като ориентир. Радиантът на потока ще се намира вляво и под звездата Алтаир.

„ Метеорите се следят най-добре при започване на май в часовете преди зазоряване (от 2:00 до 4:00 ч. българско влеме). На междинни географски ширини майският радиант на Акваридите се вижда ниско над югоизточния небосвод единствено няколко часа преди зазоряване. Кулминацията му настава към 8 часа сутринта “, изясняват астрономите.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР